Stöd för ledarskap i undervisningen är en kompetensutveckling som främst riktar sig till obehöriga lärare men kan användas av all undervisande personal. Stödet kan med fördel ingå i introduktionsperioden för nyanställda.
Syftet med det här stödet är att utveckla och stärka ledarskapet i undervisningen för all undervisande personal. Stödet går att använda för både obehöriga och behöriga lärare. Kompetensutvecklingen kan ledas av till exempel förstelärare eller skolutvecklare. Stödet kan användas kollegialt samt utifrån egna behov och förutsättningar och består av webbsidor, fyra filmer, en fördjupningstext och ett stöd till dig som leder kompetensutvecklingen.
Stöd för dig som ska leda arbetet med ledarskap i undervisningen
Ett välfungerande ledarskap i klassrummet skapar förutsättningar för undervisning, lärande och utveckling. Genom att arbeta med tydlighet, trygghet och goda relationer till eleverna, bidrar du som lärare till en god lärandemiljö vilket ger förutsättningar för förbättrade skolprestationer. Texterna ger ett strukturerat stöd i arbetet med det ovanstående på din skola. Varje text följs av ett antal diskussionsfrågor som ger möjligheter till reflektion och erfarenhetsutbyte mellan kollegor.
Texterna nedan är skrivna av Martin Karlberg och Jonas Nilsson. Martin Karlberg är universitetslektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet. Jonas Nilsson är förstelärare, föreläsare och författare.
Läs dem gärna i den ordning de har i listan för att få en så bra förståelse som möjligt av innehållet. Varje text fungerar naturligtvis att läsas enskilt.
Martin Karlberg är universitetslektor och excellent lärare vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet. Han forskar och undervisar om ledarskap i klassrummet, pedagogiskt ledarskap, effektiv undervisning, pedagogisk psykologi och fortbildning av lärare. Martin Karlberg tog examen som grundskollärare 1994.
Jonas Nilsson arbetar som förstelärare på Stordammens skola i Uppsala och har över 20 års erfarenhet inom yrket. Han undervisar på högstadiet inom ämnena svenska och idrott. Jonas föreläser och skriver om klassrumsledarskap och deltar ofta i den offentliga skoldebatten. Läs mer på hemsidan jonas-nilsson.se Länk till annan webbplats..
Ta del av artikeln Relationellt klassrumsledarskap av Åsa Hirsh, Pdf, 228 kB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 228 kB) forskare vid Göteborgs universitet. Vi rekommenderar att du läser artikeln i sin helhet för att få ut så mycket som möjligt av innehållet.
En sammanfattning av artikeln finns som webbtext. Relationellt klassrumsledarskap, webbsida.
Hur skapar du goda relationer med dina elever? Se gärna filmen flera gånger och diskutera med dina kollegor hur läraren Monique gör. Har du fler tips till Monique?
I anslutning till filmen kan du läsa texten Så skapar du goda relationer till eleverna.
Hur skapar du struktur på din undervisning? Se gärna filmen flera gånger och diskutera med dina kollegor hur läraren Ola gör. Har du fler tips till Ola?
I anslutning till filmen kan du läsa texten Strukturerad undervisning.
Hur avslutar du en lektioner? Se gärna filmen flera gånger och diskutera med dina kollegor hur läraren Ola gör. Har du fler tips till Ola?
I anslutning till filmen kan du läsa texten Så avslutar du lektionen.
Hur startar du en lektion? Se gärna filmen flera gånger och diskutera med dina kollegor hur läraren Monique gör. Har du fler tips till Monique?
I anslutning till filmen kan du läsa texten Så startar du lektionen.
Det här är ett stöd till dig som ska leda arbetet med att utveckla ledarskapet i er skolverksamhet. Du som leder kompetensutvecklingen bör vara en erfaren lärare, exempel en förstelärare, arbetslagsledare, handledare, verksamhetsutvecklare eller skolledare.
Stödet bygger på kollegialt lärande, men du som leder arbetet planerar själv upplägget utifrån verksamhetens förutsättningar och behov.
Tanken är att detta stöd ska vara flexibelt och anpassningsbart med valbara delar utifrån verksamhetens förutsättningar och behov. Det kan med fördel ingå i er återkommande läsårsplanering.
Läs gärna texten Så kan rektor skapa optimala förutsättningar för elevernas lärande
I stödet ingår texter av Martin Karlberg, universitetslektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet och Jonas Nilsson, förstelärare, föreläsare och författare samt av Åsa Hirsh, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet.