När värdegrundsarbetet sker tillsammans med kunskapsuppdraget och det dagliga arbetet skapas meningsfulla samtal om värdegrundens innebörd. Det här materialet visar hur kunskaper och värden hänger ihop.
Underlaget ger dig och dina kollegor möjligheten att tillsammans med barn och elever tolka och omsätta värdegrunden i vardagen. På så sätt uppfylls styrdokumentens mål. Materialet har utformats för att passa det kollegiala lärandet. Vi rekommenderar att du tar dig an underlaget tillsammans med dina kollegor. Materialet tar cirka sju timmar att arbeta igenom.
Arbetsmaterialet vänder sig till personal i förskola, förskoleklass, grund- och gymnasieskola, fritidshem, sameskola, specialskola, grundsär- och gymnasiesärskola.
Enligt styrdokumenten ska skolan genom sitt demokratiska uppdrag främja ett skolklimat där alla barn och elever känner sig trygga och respekterade. Vidare beskrivs att detta ska uppnås genom ett aktivt och systematiskt värdegrundsarbete som ska genomsyra undervisningen.
Styrdokumenten för utbildningen påverkas även av svensk och internationell rätt. Genom diskrimineringslagen förstärks skolväsendets ansvar att aktivt arbeta för att upptäcka, analysera, åtgärda och följa upp risker för diskriminering. Principen ur Barnkonventionen om barnets bästa och barnets rätt att uttrycka åsikter i alla frågor som rör barnet är också vägledande och finns med som utgångspunkt i skollagen. Dessutom är Barnkonventionen sedan 1 januari 2020 lag i Sverige.
Arbetet med värdegrunden gynnas när personalen tillsammans tolkar styrdokumenten för att nå en samsyn. När personal tillsammans med barn och elever löpande tolkar och omsätter värdegrunden i vardagen, kan den genomsyra verksamheten och uppfylla styrdokumentens mål.
Om värdegrundsarbetet sker skiljt från kunskapsuppdraget och det dagliga arbetet uteblir meningsskapande samtal om värdegrundens innebörd. Då minskar också utrymmet för kritisk reflektion, vilken är en viktig förmåga för att kunna verka aktivt i demokratin.
Att se utbildningens uppdrag kring kunskaper och värden som en helhet är enligt utbildningsvetenskaplig forskning en generell framgångsfaktor och bidrar till att öka måluppfyllelsen.
Titta på filmen och illustrationerna samt läs texten. Samtala och behandla sedan frågorna under respektive rubrik.
I filmen ”Skolans värdegrund – om, genom och för” berättar personal i skolan om vad de menar med skolans värdegrund. Skolans värdegrund (5 min)
Max Entin är lärare och illustratör. Hans bilder om skolan är tecknade med udd. Tillsammans kan man utifrån bilderna diskutera de värden som skolans värdegrund omfattar.
Max Entins illustrationer (PDF 548 kB) (pdf, 548 kB)
I ”Skolinspektionens kvalitetsgranskning av skolornas arbete med demokrati och värdegrund” från 2012 beskrivs några identifierade utmaningar med arbetet. Läs sammanfattningen på sidorna 6-10.
Skolinspektionens kvalitetsgranskning av skolornas arbete med demokrati och värdegrund från 2012
Rapporten ovan finns också presenterad i form av ett webbinarium. De inledande 30 minuterna sammanfattar resultatet. Skolinspektionens webbinarium om granskningen
I filmen berättar personal från förskola och skola vad de menar att skolans värdegrund är. Hur skulle ni själva svara på frågan?
Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet och solidaritet mellan människor – dessa värden skrivs fram i skollagen som grundläggande demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. Men vad lägger ni in för betydelse i dessa ord? Använd illustrationerna och diskutera vilka eller vilket värde de olika bilderna kan sägas belysa.
Skolinspektionens kvalitetsgranskning konstaterar att arbetet med värdegrunden sker i olika spår som är alltför skilda från varandra. Arbetet mot kränkande behandling, trakasserier och diskriminering är ett spår. Delaktighet och inflytande ett annat. Medborgarfostrande inslag i undervisningen ett tredje, och så vidare. Hur genomförs arbetet med skolans värdegrund hos er? När jobbar ni med den? Vad gör ni då? Hur arbetar ni med delaktighet och inflytande, kränkande behandling och demokratin som kunskapsområde? Vilka fördelar finns det med att se arbetet som en sammanhållen helhet? Försök att vara konkreta.
Kvalitetsgranskningen visar också på några andra utmaningar, till exempel:
Känner ni igen någon av dessa utmaningar hos er? På vilket vis kommer de till uttryck?
Här ges förslag på en uppgift. Bestäm tillsammans hur ni ska genomföra den. Bestäm ett datum för när detta moment ska vara genomfört och planera in nästa möte.
Skolans och förskolans värdegrund är
Pröva att hitta konkreta exempel på situationer där ni arbetar med skolans värdegrund. Leta i undervisningen och utanför. Var finns, syns och prövas de värden som utgör skolans värdegrund? Använd gärna de tre perspektiven (om, genom och för) när ni samlar in era exempel. Perspektiven finns med i filmen.
Ni kan också välja att göra uppgiften tillsammans med barn och elever. Rita upp ringarna med perspektiven (om, genom och för) på tavlan. Tillsammans placerar ni då ut de konkreta exemplen i ringarna.
Lära om: barn och elever utvecklar kunskaper om mänskliga rättigheter och demokrati i arbetet med värdegrunden. Till exempel kunskaper om hur demokrati fungerar.
Lära för: barn och elever utvecklar förmågor som behövs för att aktivt kunna medverka i demokratin. Till exempel att öva en källkritisk förmåga.
Lära genom: Värdegrundsarbetet sker också genom de demokratiska arbetsformer som ska råda i verksamheterna. Till exempel genom att arbeta med trygghet och trivsel i verksamheten.
När ni återsamlats efter att ha genomfört uppgiften redovisar alla hur det gått. Rita upp ringarna med perspektiven om, genom och för på tavlan. Tillsammans placerar ni ut de konkreta exemplen i ringarna och diskuterar frågorna nedan.
Nya kunskaper och perspektiv kan användas för att få ihop och stärka ert arbete med hela skolans uppdrag om kunskaper och värden.
Hur kan ni sprida era erfarenheter av detta till andra - kolleger, arbetslag, enheter, verksamheter?