På grund av spridningen av covid-19 gäller under en begränsad tid delvis andra bestämmelser än normalt för skolväsendet. De ordinarie lagarna och reglerna gäller fortfarande, men de tillfälliga bestämmelserna innebär att huvudmän i en del fall kan få göra vissa undantag från delar av skolförfattningarna. En del information under Ansvar i skolfrågor måste därför läsas tillsammans med de tillfälliga reglerna.
Regler för förskolor och skolor som håller öppet eller behöver stänga på grund av coronapandemin
Den som har slutat grundskolan eller motsvarande utbildning får börja i gymnasieskolan senast vårterminen det år då hen fyller 20 år. Här kan du läsa om regelverket kring antagning till gymnasieskolan.
En elev som har börjat läsa på ett nationellt program har rätt att fullfölja sin utbildning. Det innebär att en elev kan fullfölja sin utbildning efter denna fyllt 20 år. En elev som har börjat läsa på ett introduktionsprogram har också rätt att fullfölja sin utbildning på programmet eller ett annat introduktionsprogram.
Källor: 15 kapitlet 5 §, 16 kapitlet 37 § och 17 kapitlet 15 § skollagen.
Nej, asylsökande ungdomar har endast rätt till utbildning i gymnasieskola om utbildningen påbörjats innan de har fyllt 18 år.
Vill du veta mer om vilken rätt till utbildning asylsökande elever har efter att de fyllt 18 år?
Se svaret under Nyanländas rätt till utbildning
Källa: 29 kapitlet 3 § skollagen. Det som anges för asylsökande ungdomar gäller även för vissa andra ungdomar som anges i 29 kapitlet 2 § skollagen.
För behörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och godkända betyg i minst fem andra ämnen. Det innebär att det krävs godkända betyg i sammanlagt åtta ämnen.
För behörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och godkända betyg i minst nio andra ämnen. Det innebär att det krävs godkända betyg i sammanlagt tolv ämnen.
För ekonomiprogrammet, humanistiska programmet- och samhällsvetenskapsprogrammet ska fyra av de nio övriga godkända ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap.
För naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet ska tre av de nio övriga godkända ämnena vara biologi, fysik och kemi. För estetiska programmet är de nio ämnena valfria.
Källor: 15 kapitlet 5-6 §§ och 16 kapitlet 29-31 § skollagen samt 7 kapitlet 1 § gymnasieförordningen. Observera att svaret inte täcker in elever som antas via fri kvot eller elever som ges dispens på kravet på godkänt betyg i engelska.
Om antalet platser är färre än antalet sökande ska ett urval göras. Inför ansökan ska de sökande informeras om färdighetsprov eller fri kvot tillämpas och i så fall på vilket sätt. Om en utbildning kräver att den sökande har speciella färdigheter inom det estetiska området får det vid urvalet förutom till betyg också tas hänsyn till ett färdighetsprov. I vissa fall kan fri kvot tillämpas för ett begränsat och bestämt antal platser. Det betyder att vissa sökande på grund av särskilda omständigheter bör ges företräde framför övriga sökande eller kommer från skolor där betyg eller omdömen inte utan vidare kan jämföras med betygen från grundskolan. Exempel på sådana sökande kan vara de som fått ett läsårsbrev från en waldorfskola eller har utländska betyg. Övriga platser ska fördelas med betygen som grund (meritvärde).
Inom de program som är indelade i nationella inriktningar, särskilda varianter eller gymnasiala lärlingsutbildningar som börjar det andra eller tredje läsåret fördelas eleverna inför det andra eller tredje läsåret på dessa studievägar.
Källor: 5 kapitlet 7-8 §§, 7 kapitlet 2- 5 §§ gymnasieförordningen.
Meritvärde är summan av betygsvärdena för de 16 bästa betygen i elevens slutbetyg. I meritvärdet får man räkna in betyg som man har fått genom prövning.
Betygsvärdet räknas ut så här:
A: 20
B: 17,5
C: 15
D: 12,5
E: 10
F: 0
Källa: 7 kapitlet 4 § gymnasieförordningen.
Om en elev har fått betyg i moderna språk som språkval får den räkna detta som ett 17:e betyg för att öka meritvärdet.
En elev får tillgodoräkna sig betyg från ett nybörjarspråk inom elevens val och betyg från modersmål som ett av de 16 bästa betygen, men inte som ett 17:e betyg. Detta gäller även då eleven läst modersmål istället för moderna språk.
Källa: 7 kapitlet 4 § gymnasieförordningen.
Efter urvalet ska ansvariga för utbildningen preliminärt besluta om antagning. För de sökande som vid ansökningstillfället inte har slutfört grundskolan eller motsvarande utbildning ska höstterminsbetyget från den högsta årskursen vara urvalsgrund. Referenser från tidigare skolor får inte ligga till grund för urvalet eller antagningen. Det slutliga beslutet om antagning ska om möjligt fattas före den 1 juli det år utbildningen börjar.
Källa: 7 kapitlet 7 § gymnasieförordningen.
Ja, om en utbildning kräver att den sökande har speciella färdigheter inom det estetiska området får det vid urvalet förutom till betyg också tas hänsyn till ett färdighetsprov.
Källa: 7 kapitlet 5 § gymnasieförordningen.
Om den som driver skolan har fått tillstånd att bedriva en särskild variant inom ett nationellt program eller en riksrekryterande utbildning får man också ha särskilda förkunskapskrav och kompletterande urvalsgrunder.
Källor: 5 kapitlet 7-8 och 15-16 §§ gymnasieförordningen.
Till de gymnasiala idrottsutbildningarna gäller att den sökande som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ska ges företräde vid urval till utbildningen. Vid urval till de nationella programmen gäller de vanliga bestämmelserna.
Källa: 5 kapitlet 26 § gymnasieförordningen.
Ja. Det slutliga beslutet om antagning till gymnasieskolan ska om möjligt fattas före den 1 juli det år utbildningen börjar och läsåret ska normalt börja i augusti.
Men en huvudman för gymnasieskolan har under vissa förutsättningar möjlighet att förlägga läsårets början senare än augusti. Det gäller bland annat om ändringar i grundskolans eller motsvarande skolformers lärotider utifrån den tillfälliga förordningen medför att antagningen till gymnasieskolans nationella program eller introduktionsprogram utformade för en grupp elever inte kan slutföras i normal tid. Det kan till exempel bli aktuellt om läsåret förlängts eller obligatoriskt anordnad lovskola genomförts senare än juni månad, och beslut om slutbetyg därför inte kan fattas i sådan tid som gör det möjligt att besluta om gymnasieantagning till ett läsår som börjar i augusti.
Källor: 3 kapitlet 2 §, 6 kapitlet 1 § och 7 kapitlet 7 § gymnasieförordningen, 6 § förordning (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta samt regeringens förordningsmotiv (Fm 2020:4) sidan 5.
Hemkommunen ansvarar för att alla behöriga ungdomar i hemkommunen erbjuds programinriktat val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ och språkintroduktion. En kommun som anordnar ett yrkesprogram får anordna programinriktat val som är inriktat mot yrkesprogrammet.
Källa: 17 kapitlet 16–17 §§ skollagen.
En huvudman för en fristående skola som anordnar ett nationellt program får anordna programinriktat val som är inriktat mot det nationella programmet, individuellt alternativ och språkintroduktion.
En fristående gymnasieskola som anordnar ett yrkesprogram får anordna yrkesintroduktion.
En fristående gymnasieskola kan ta emot en elev till programinriktat val som utformats för en elev om huvudmannen och elevens hemkommun är överens om det.
Källa: 17 kapitlet 28–29 §§ skollagen.
En elev får gå programinriktat val om hen inte har alla de godkända betyg som krävs för behörighet till det nationella program hen vill läsa på. För att få det måste hen ha godkända betyg från grundskolan i svenska eller svenska som andraspråk och i något av dessa alternativ:
Källa: 17 kapitlet 10 § skollagen.
En elev får gå yrkesintroduktion om hen saknar de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Men man får inte gå på yrkesintroduktion om man ska gå på språkintroduktion. Om det finns synnerliga, alltså extra starka, skäl får elever som är behöriga till ett yrkesprogram ändå gå på yrkesintroduktion. Yrkesintroduktion kan exempelvis framstå som det enda alternativet för en elev som, trots anpassningar och omfattande stödinsatser från skolans sida, är på väg att helt avbryta sin gymnasieutbildning.
Källa: 17 kapitlet 11 § skollagen och proposition 2009/10:165 Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet sidorna 449–451 och 807.
En elev får gå individuellt alternativ om hen saknar de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Men man får inte gå på individuellt alternativ om man ska gå på språkintroduktion. Om det finns synnerliga, alltså extra starka, skäl får elever som är behöriga till ett yrkesprogram ändå gå på individuellt alternativ. Individuellt alternativ kan exempelvis framstå som det enda alternativet för en elev som, trots anpassningar och omfattande stödinsatser från skolans sida, är på väg att helt avbryta sin gymnasieutbildning.
Källa: 17 kapitlet 11 § skollagen och proposition 2009/10:165 Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet sidorna 449–451 och 807.
Mer om individuellt alternativ
En nyanländ ungdom får gå språkintroduktion om hen
Om det finns särskilda skäl får även andra elever gå språkintroduktion.
Källa: 17 kapitlet 12 § skollagen.
Om antalet platser är färre än antalet sökande till programinriktat val eller yrkesintroduktion som anordnas för en grupp elever ska huvudmannen göra ett urval på samma sätt som för nationella program.
Urvalet ska göras sakligt och opartiskt. Referenser från tidigare skolor får inte ligga till grund för urvalet eller antagningen. Inför ansökan ska de sökande informeras om man använder färdighetsprov eller fri kvot och i så fall på vilket sätt.
Källa: 6 kapitlet 1 § gymnasieförordningen.
Skollagen reglerar inte hur länge man får gå på ett introduktionsprogram. Det är elevens mål med utbildningen och huvudmannens plan för utbildning som har störst betydelse för planeringen av både innehåll och längd.
Utbildningen på ett introduktionsprogram ska följa en plan som bestämts av huvudmannen. En elev som har börjat på ett introduktionsprogram har rätt att gå klart utbildningen enligt huvudmannens utbildningsplan som gällde när utbildningen inleddes och enligt den individuella studieplanen. En elev som har börjat på ett introduktionsprogram har också rätt att gå klart sin utbildning på ett annat introduktionsprogram.
En plan för utbildningen ska bland annat innehålla information om utbildningens syfte, längd och huvudsakliga innehåll. Om eleven har gått med på att planen ändras har eleven rätt att fullfölja utbildningen enligt den ändrade planen. Den individuella studieplanen får en extra viktig funktion för elever på introduktionsprogrammen eftersom det där saknas nationellt fastställda programstrukturer och examensmål.
Källor: 17 kapitlet 7 och 15 §§ skollagen samt 1 kapitlet 7 § gymnasieförordningen.
Vilken rätt har en elev att gå klart sin utbildning på ett introduktionsprogram?
Se svaret under Nyanländas rätt till utbildning
Åldersgränsen för när elever som är bosatta i Sverige har rätt att påbörja en utbildning på introduktionsprogram är 20 år. Skolverkets bedömning är att bosatta elever som börjat på ett introduktionsprogram innan de fyllt 20 år har rätt att fortsätta sin utbildning i en annan kommun efter att de fyllt 20.
Att man är bosatt i Sverige innebär enligt skollagen att man är eller ska vara folkbokförd här enligt folkbokföringslagen.
Det finns också andra personer som räknas som bosatta i Sverige när man tillämpar skollagen, nämligen
Personer som tillhör någon av dessa kategorier har rätt till utbildning i Sverige trots att de inte är eller ska vara folkbokförda här. Men rätten till utbildning är begränsad för vissa av kategorierna, till skillnad från personer som är eller ska vara folkbokförda här och som därmed har rätt till utbildning i Sverige fullt ut. I vilken utsträckning en person har rätt till utbildning beror alltså på vilken kategori hen tillhör.
Källa: 29 kapitlet 2–3 §§ skollagen.
Att man är bosatt i Sverige innebär enligt skollagen att man är eller ska vara folkbokförd här enligt folkbokföringslagen.
Det finns också andra personer som räknas som bosatta i Sverige när man tillämpar skollagen, nämligen
Personer som tillhör någon av dessa kategorier har rätt till utbildning i Sverige trots att de inte är eller ska vara folkbokförda här. Men rätten till utbildning är begränsad för vissa av kategorierna, till skillnad från personer som är eller ska vara folkbokförda här och som därmed har rätt till utbildning i Sverige fullt ut. I vilken utsträckning en person har rätt till utbildning beror alltså på vilken kategori hen tillhör.
Källa: 29 kapitlet 2–3 §§ skollagen.
Ja, hemkommunen ansvarar för att elever från grundsärskolan erbjuds yrkesintroduktion och individuellt alternativ om de vill det. Men hemkommunen behöver inte erbjuda yrkesintroduktion och individuellt alternativ om det med hänsyn till elevens bästa finns synnerliga skäl att inte göra det.
Hemkommunen får också erbjuda språkintroduktion till elever som tillhör gymnasiesärskolans målgrupp.
Källa: 17 kapitlet 16 § skollagen.
En sökande som har utländsk utbildning som motsvarar grundskolan kan under vissa omständigheter bli antagen till gymnasieskolan. För att tas emot behöver den sökande uppfylla behörighetskraven för utbildningen. Det behöver också finnas plats på den sökta utbildningen.
Det vanligaste är att en sökande med utländsk utbildning ingår i en så kallad fri kvot, som innebär att ett begränsat antal platser ska avsättas för dem som på grund av särskilda omständigheter bör ges företräde framför de övriga sökande, eller kommer från skolenheter vilkas betyg eller omdömen inte utan vidare kan jämföras med betygen från grundskolan.
En sökande med utländsk utbildning motsvarande grundskolan måste också vara behörig till gymnasieskolan. En sökande som på annat sätt än genom grundskolestudier har förvärvat likvärdiga kunskaper i ett ämne ska vid tillämpningen av behörighetsreglerna anses ha godkänt betyg i ämnet. Vidare ska godkänt betyg i svenska som andraspråk likställas med godkänt betyg i svenska vid tillämpningen av behörighetsreglerna.
I en del fall når en sökande med utländsk utbildning motsvarande grundskolan inte behörighetskraven. Den sökande kan exempelvis behöva få ett godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk, om han eller hon inte läst svenska utomlands. Ibland behöver en sökande komplettera fler ämnen än så. Då finns möjlighet att gå på ett introduktionsprogram, exempelvis språkintroduktion. På introduktionsprogrammet kan eleven läsa både grundskoleämnen och gymnasiekurser.
Det går att få dispens på kravet på godkänt betyg i engelska för att bli behörig till gymnasieskolan. I sådana fall krävs det att man på grund av speciella personliga förhållanden inte har haft möjlighet att delta i undervisning i engelska under en betydande del av sin tid i grundskolan eller motsvarande utbildning, till exempel utländsk utbildning. Man ska också ha förutsättningar att klara studierna på det program man sökt.
Källor: 16 kapitlet 29-33 §§ skollagen samt 7 kapitlet 3 § och 12 kapitlet 11 § gymnasieförordningen. Se även 15 kapitlet 5-6 §§ skollagen för bestämmelser om målgruppen för gymnasieskolan.
Fri kvot innebär att ett begränsat antal platser ska avsättas för dem som på grund av särskilda omständigheter bör ges företräde framför de övriga sökande, eller kommer från skolenheter vilkas betyg eller omdömen inte utan vidare kan jämföras med betygen från grundskolan.
Det är vanligt att sökande som gått utländsk utbildning motsvarande grundskolan ingår i den fria kvoten. För att antas till utbildningen måste de också vara behöriga till utbildningen, det vill säga ha godkända betyg i vissa ämnen alternativt ha skaffat likvärdiga kunskaper i ämnena och på det sättet anses ha godkända betyg.
Källa: 7 kapitlet 3 § gymnasieförordningen. Observera att svaret inte ger uttömmande information om behörighetskraven för elever med utländsk grundskoleutbildning.
Det går att få dispens från kravet på godkänt i engelska om man på grund av speciella personliga förhållanden inte har haft möjlighet att delta i undervisning i engelska under en betydande del av sin tid i grundskolan eller motsvarande utbildning, till exempel utländsk utbildning. Man ska också ha förutsättningar att klara studierna på programmet man sökt.
För att få en gymnasieexamen krävs godkänt betyg i vissa kurser i engelska, i form av Engelska 5 på yrkesprogrammen och Engelska 5 och 6 på de högskoleförberedande programmen. En elev som antas med dispens för engelska ska erbjudas undervisning i engelska på grundskolenivå i gymnasieskolan för att kunna delta i gymnasiekurserna i engelska. Detta gäller även om gymnasieskolan inte har introduktionsprogram.
Källor: 16 kapitlet 32 § skollagen och 4 kapitlet 9 § gymnasieförordningen.
Alla elever i gymnasieskolan ska ha en individuell studieplan. Det gäller både för elever som läser på ett nationellt program i gymnasieskolan och för elever som läser på ett introduktionsprogram. Planen ska följa eleven genom hela utbildningen och revideras vid behov.
För elever på introduktionsprogram fyller den individuella studieplanen en extra viktig funktion, eftersom dessa program inte har några nationellt fastställda programstrukturer eller examensmål.
Källor: 16 kapitlet 25 § och 17 kapitlet 7 § skollagen samt läroplan för gymnasieskolan avsnitt 2.6.
En elevs individuella studieplan ska innehålla uppgifter om
För elever på introduktionsprogram ska den individuella studieplanen även innehålla uppgifter om
Källa: 1 kapitlet 7 § gymnasieförordningen.
Tanken är att den individuella studieplanen ska följa eleven genom hela utbildningen. Därför är det viktigt att den tas fram i dialog med eleven och utformas utifrån elevens önskemål, behov och intressen så långt det är möjligt. För elever på introduktionsprogram fyller den individuella studieplanen en extra viktig funktion, eftersom dessa program inte har några nationellt fastställda programstrukturer eller examensmål.
Vid vilken tidpunkt den individuella studieplanen senast ska ha tagits fram är inte närmare reglerat, förutom för nyanlända elever som tagits emot till språkintroduktion. Men eftersom den individuella studieplanen är av central betydelse för elevens utbildning bör det ske så snart som möjligt efter att eleven tagits emot till det aktuella programmet.
För nyanlända elever som tas emot till språkintroduktion ska en individuell studieplan tas fram inom två månader från att de tagits emot till programmet. Men först ska huvudmannen göra en bedömning av elevens kunskaper. Resultatet av bedömningen ska sedan ligga till grund för den individuella studieplanen. Därför måste bedömningen göras skyndsamt. Men en bedömning av elevens kunskaper behöver inte göras om det är uppenbart onödigt. Elevens kunskaper kan till exempel nyligen ha bedömts i grundskolan, eller så kan det finnas andra faktorer i elevens bakgrund som gör att en bedömning inte behövs. Det är huvudmannen som ansvarar för den inledande bedömningen av elevens kunskaper. Huvudmannen ska också löpande bedöma elevens kunskapsutveckling, för att eleven så snart som möjligt ska komma vidare i sin utbildning.
Källor: 2 kapitlet 8 § och 17 kapitlet 14 a § skollagen, 6 kapitlet 7 § gymnasieförordningen, läroplan för gymnasieskolan avsnitt 2.6 samt proposition 2017/18:183 En gymnasieutbildning för alla sidan 147.
Vem räknas som nyanländ enligt skollagen?
Göra individuell studieplan i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan
Det är rektorn som ansvarar för att en individuell studieplan tas fram för varje elev och för att detta görs i dialog med eleven. Rektorn är också den som vid behov beslutar om ändringar i den individuella studieplanen.
Källor: 16 kapitlet 25 § och 17 kapitlet 7 § skollagen samt läroplan för gymnasieskolan avsnitt 2.6.
Utgångspunkten är att varje elev ska ha en planerad studiegång och att det har beslutats på förhand vilka kurser eleven ska läsa. Men ibland kan det finnas behov av att göra ändringar i elevens individuella studieplan. Hur sent man får göra sådana ändringar är inte reglerat, förutom när det gäller beslut om individuellt anpassat program. Det är rektorn som beslutar om ändringar i en elevs individuella studieplan.
Källor: 16 kapitlet 25 § och 17 kapitlet 7 § skollagen, 9 kapitlet 4 § gymnasieförordningen samt läroplan för gymnasieskolan avsnitt 2.6.
En elev som börjat på en utbildning på ett nationellt program, en nationell inriktning, en särskild variant eller gymnasial lärlingsutbildning har rätt att fullfölja den. Det gäller även om förhållanden som låg till grund för mottagandet ändras under studietiden. Om lämplig arbetsplatsförlagd utbildning inte längre kan anordnas inom lärlingsutbildning ska eleven i stället erbjudas att fullfölja sin utbildning genom skolförlagd utbildning på det aktuella programmet, eller om det inte är möjligt, på ett annat yrkesprogram.
Om huvudmannen erbjudit en elev att senare antas till en nationell inriktning, särskild variant eller gymnasial lärlingsutbildning har eleven som påbörjat ett program rätt att fullfölja den utbildningen.
En elev som har börjat på ett nationellt program eller en nationell inriktning och som sedan flyttar från kommunen, har rätt att fullfölja utbildningen på programmet eller inriktningen om den nya hemkommunen erbjuder utbildningen.
Om den nya hemkommunen inte erbjuder utbildningen har eleven rätt att efter eget val fullfölja sin utbildning i en annan kommun som anordnar utbildningen.
Källor: 16 kapitlet 37–39 §§ skollagen och 16 kapitlet 49 § i skollagen.
En elev som har börjat på ett introduktionsprogram har rätt att gå klart utbildningen hos en kommun eller huvudman för en fristående gymnasieskola enligt den plan som gällde när utbildningen började och enligt elevens individuella studieplan. Om eleven har gått med på att planen ändras har eleven rätt att gå klart utbildningen enligt den ändrade planen. En elev som har börjat på ett introduktionsprogram har också rätt att gå klart sin utbildning på ett annat introduktionsprogram.
Rätten att gå klart utbildningen gäller även efter ett studieuppehåll för studier utomlands under högst ett år.
Källa: 17 kapitlet 15 § skollagen.
Om en elev har ett studieuppehåll på högst ett läsår för studier utomlands så har den rätt att fullfölja sin utbildning på ett nationellt program, en nationell inriktning, en särskild variant eller på en gymnasial lärlingsutbildning. Skolan kan ta bort elevens rätt till ett års studier utomlands om utbildningen har en specifik inriktning, en variant eller lärlingsutbildning inom programmet. Det under förutsättning att skolan informerar eleven innan hon eller han antas till utbildningen.
Källor: 16 kapitlet 12 och 40 §§ skollagen.
Ja, en elev anses ha avslutat sin utbildning om
Källa: 12 kapitlet 3–4 a §§ i gymnasieförordningen.
Nej, det finns inga bestämmelser som säger att en elev måste gå om ett läsår när det rör sig om gymnasieskolan.
En elev har rätt att fullfölja sin utbildning. Det finns därmed inget formellt hinder för att en elev går igenom gymnasieskolan med betyget F på en eller flera av kurserna.
Däremot om en elev skulle bli underkänd (F) på en kurs så har hon eller han rätt att läsa om kursen eller göra en prövning i kursen. En prövning i en kurs för att få ett betyg måste genomföras mot hela kursen, alltså mot samtliga kunskapskrav.
Om en elev har fått betyget F på en stor andel av kurserna under ett läsår får eleven, om det finns särskilda skäl, gå om också sådana kurser som eleven fått lägst betyget E på under läsåret.
En elev som har bytt studieväg får, om det finns särskilda skäl, gå om sådana kurser som eleven tidigare fått lägst betyget E på.
Källor: Om rätten att fullfölja sin utbildning och rätten att gå om en kurs: 16 kapitlet 37 § skollagen och 9 kapitlet 1-3 §§ gymnasieförordningen.
En elev har rätt att gå klart ett introduktionsprogram som hen påbörjat eller något annat nytt introduktionsprogram. Rätten gäller i första hand hos den nya hemkommunen, eftersom det bara är hemkommunen som ansvarar för att erbjuda alla behöriga ungdomar introduktionsprogram. Eleven kan också ha rätt att gå klart sin utbildning på en fristående gymnasieskola om hen uppfyller kraven.
Källor: 17 kapitlet 15 och 29–30 §§ skollagen.
Det är utbildningsplanen hos den nya huvudmannen som gäller för elevens fortsatta utbildning.
Källor: 17 kapitlet 15 § skollagen.
Eleven kan i vissa fall gå klart sin utbildning hos en huvudman för en fristående skola. Det gäller huvudmän för fristående skolor som anordnar
Detta gäller under förutsättning att elevens hemkommun och huvudmannen för den fristående skolan är överens om det bidrag som kommunen ska betala för utbildningen.
I vissa fall kan en elev också gå klart sin utbildning på programinriktat val hos en huvudman för en fristående skola. Men då måste utbildningen vara utformad för en elev och huvudmannen och elevens hemkommun måste ha kommit överens om det.
Källor: 17 kapitlet 29–30 §§ skollagen.
I gymnasieskolan får man anta en elev även efter att utbildningen börjat. Det krävs dock att det finns plats på studievägen och att eleven är behörig och har de kunskaper och färdigheter som krävs för att tillgodogöra sig undervisningen.
Det innebär bland annat att eleven måste uppfylla ålderskravet för att bli antagen.
I samband med antagningen får man besluta att eleven ska göra ett inträdesprov för att visa att han eller hon har de kunskaper och färdigheter som krävs.
Källa: 7 kapitlet 8 § gymnasieförordningen.
Ja, man får besluta att eleven ska få byta studieväg efter det att eleven har fått yttra sig, om eleven uppfyller behörighetskraven för den önskade studievägen. Om eleven inte har fyllt 18 år ska även elevens vårdnadshavare yttra sig.
Källa: 7 kapitlet 9 § gymnasieförordningen.
Ja, den som ansvarar för utbildningen får besluta att undervisningen på ett nationellt program för en elev i gymnasieskolan får fördelas över längre tid än tre år, om eleven har läst ett reducerat program eller om det med hänsyn till elevens förutsättningar i övrigt finns särskilda skäl för det.
Källa: 9 kapitlet 7 § gymnasieförordningen.
En elev anses ha avslutat sin utbildning om eleven har varit frånvarande från utbildningen under mer än en månad i följd. Det gäller om frånvaron har skett utan anmälan och utan att den har berott på sjukdom eller beviljad ledighet. Rektorn får dock besluta om att eleven får gå kvar om det finns synnerliga skäl.
Om en elev som inte fyllt 20 år utan giltigt skäl är frånvarande i betydande utsträckning ska den som ansvarar för utbildningen snarast meddela detta till hemkommunen. Denna skyldighet påverkar inte ansvaret för att ge stöd eller särskilt stöd till elever. När en elev slutar vid en gymnasieskola med en annan ansvarig huvudman än hemkommunen, ska huvudmannen snarast meddela detta till hemkommunen.
Källor: 12 kapitlet 4 a § gymnasieförordningen och 15 kapitlet 15 § skollagen.
En elev anses ha avslutat sin utbildning om eleven inte kommer till den utbildning som eleven har antagits till och inte heller anmäler giltig orsak att utebli inom tre dagar efter det att den första terminen har startat.
När en elev börjar eller slutar vid en gymnasieskola med en annan ansvarig huvudman än hemkommunen, ska huvudmannen snarast meddela detta till hemkommunen.
Källor: 12 kapitlet 3 § gymnasieförordningen och 15 kapitlet 15 § skollagen.
En elev som vill avsluta sin utbildning anmäler till rektorn att han eller hon vill avsluta utbildningen utan att slutföra den. En elev som inte har fyllt 18 år och inte heller har ingått äktenskap ska visa att vårdnadshavaren samtycker till att eleven slutar i förtid.
När en elev börjar eller slutar vid en gymnasieskola med en annan ansvarig huvudman än hemkommunen, ska huvudmannen snarast meddela detta till hemkommunen.
Källor: 12 kapitlet 4 § gymnasieförordningen och 15 kapitlet 15 § skollagen.
Om du inte hittar svar på din fråga här kan du kontakta Skolverkets upplysningstjänst.